д-р Милена Статева

  • Психолог
  • Коуч
  • София
20-25 години опит
English, български
Най-ранен час:
Вторник 09:30
Моля изберете от адресите по-долу, за да видите свободните часове!

Запиши час
Каква е причината за посещението?

Свободни часове за

НЗОК Преглежда деца Обявени цени

Биография

Работя със състояния, процеси и контексти, които са несигурни, нововъзникващи и неизвестни.

Подходът ми е "отгледан" и разработен във водещи организации в България и Великобритания, включително легендарния Институт "Тависток" за човешки отношения, където съм работила 5 години като старши консултант, както и за ООН и Института по психиатрия в Лондон, като услугите ми са ползвани в над 140 места у нас и по света.

Преди да споделя по-долу историята на един от хората, с които работя, ще ви разкажа малко за подхода ми. Работя за по-добро психично здраве вече близо 25 години. От психотерапевтичен, постепенно фокусът ми се измести върху личностово, социално и кариерно развитие на хората, с които работя чрез социалната и професионалната им реализация. Това прави работата ми подходяща не само за "обикновените" хора, но и за хора, които са подложени на професионален стрес - лекари, психолози, психиатри, служители на полиция и пожарна помощ, социални работници и други. Подходът е полезен и за хора на ръководни длъжности, които носят отговорност за екипи, организации, проекти, финанси.

Работя и индивидуално, и с групи и организации. В края на представянето съм включила и обратна връзка от тригодишното консултиране на екип, работещ под висок стрес във Великобритания.

Работя с личността в нейният контекст

Уникално за моите услуги е, че съчетавам психологическото си образование, което отделя внимание на индивида като личност, със социологическото си образование, което разглежда този индивид като отворена система, подложена на въздействия от обществото. Този бленд ми дава разбиране за механизмите, чрез които хората могат да постигнат степен на функциониране, в която самите те влияят успешно на средата си и се съпротивляват на натиска от съвременната акселерирана социална реалност.

Здравето не е просто липса на болест, а наличие на благоденствие

Повечето хора не са перфектни, а често житейският ни опит и преживявания в детството допълнително изграждат препятствия пред развитието ни. Съвременният свят на експлоатация, насилие и непробиваеми йерархии е ключов фактор в начините, по които се чувстваме, преживяваме, усещаме, подхождаме към света около нас, мислим и се отнасяме към себе си и към другите.

Вярвам, че особеностите ни ни правят различни и уникални. Задачата ми е да намалим заедно страданието от аспектите на личността, емоциите, начините на познание и поведенията, които са по-специфични за вас и ви пречат да се вписвате в сегашната среда на съревнователност, кризи и експлоатация. Подходът ми цели да мобилизираме спецификите на личността и характера ви,  за да постигнем начин на живот и приноси към вас самите и към заобикалящия ви свят, които ви носят удовлетвореност и ви зареждат. 

Какво казват хората, с които работя?

За да добиете повече усет, ето историята на една млада жена, с която работя в момента, която ми предостави този текст, за да може повече хора да достигнат до мен. Р.Н. е на 23 години и ме познаваше от други професионални ситуации. Работим по-малко от година в режим на ролева анализа, вид психоанализа, който се занимава не толкова с личността, колкото с ролята ни в обществото. Сесиите са по 90 минути, като честотата им се определя след първоначалната оценка, която провеждам.

Покрай пандемията, локдауна, липсата на добра перспектива за работа по специалността ми, се чувствах отчаяна и изморена. Първото, за което се сетих е да пиша на хора, на които имам доверие. Съответно писах на Милена. Бях във фитнеса и се чувствах много зле от всичко и потенциалната възможност да спра да работя работа, която ненавиждам. Парадокс, нали? С нея започнахме да се срещаме, онлайн, през две седмици.

Обсъждаме какво се е случвало, в какво не съм сигурна. Лека- полека, започнах да се доверявам и да представям емоцията си, в по-чиста, неподправена форма. Има дни, през които се мразя и се чувствам, така, сякаш не правя нищо смислено. Буквално преди да почнем да със сесиите, се будех с мисълта, че не правя нищо с живота си. И това усещане, имаше влияние върху целия ми ден.

Сега не мога да кажа, че чувството е изчезнало напълно, но мога да кажа, че ми е по-лесно да се боря с него и да го овладявам. От друга страна тя ме оставя да споделям със свой ритъм, не се чувствам осъдена, не се чувствам виновна за неща, за които по принцип се чувствам, виновна. Чувствам се свободна да споделям. Като видях, че се чувствам малко по-добре, започнах да убеждавам приятелките ми да ходят на психолог също. Защото забързаният, конкурентен свят, в който живеем, наистина не ни дава необходимото пространство и време да се справяме с проблемите от битието или проблемите от миналото. 

Както обещах в началото, ето и обратна връзка за работата ми с групи и екипи след тригодишната консултация на екип в Лондон, който се наложи да "изоставя", връщайки се в България.

Ценя твоя подход, в който виждам покана към другия да бъде креативен и да играе; подход, който предизвиква групата да прекрачи границите на просто едно пространство за мислене.  Позицията ти към консултирането е насочена, както към съзнанието, така и към сърцето. Това помага да си дадем сметка как емоциите и преживяванията могат да бъдат разбрани чрез множество професионални подходи, с цел отблокиране на процеси & осмисляне на това как се отнасяме към работната задача, ролята и авторитетите. [...] Наистина бих искала да благодаря за приноса ти, който ще ни липсва извънмерно. Подкрепата, която ни предостави в удържането на службата в много трудни времена, е високо ценена от нас. ---Ръководител на общинска здравна служба във Великобритания

Уважение, зачитане и гъвкавост

Графикът ми е много гъвкав, тъй като съм наясно с ограниченията, които хората си налагат поради интензивния ни работен живот в наши дни. Тъй като работя с хора в различни часови зони мога да предложа часове във всякакви нетрадиционни моменти от денонощието. Предлагам ви освобождение в духа на движенията в последните 50 години, които се борят за свобода на всички нива, включително и свобода от тревожност. Работата ми е съобразена с особеностите на идентичността, възрастта, професията, вярванията и убежденията ви, като съм ръководена от принципа на уважение на личността и човешките права, правото на избор и принципа на недискриминация. Работата с мен е конфиденциална, т.е. основана на стриктно зачитане на професионалната тайна.

До 10.09.2022 г. ваучери на Омед Ви носят една сесия на промоционална цена с 50% отстъпка. Ползвателите на ваучери следва да отбележат "Първичен преглед" и да изпратят ваучер, за всички останали следва да отбележат "Консултация". Очаквам с нетърпение да работим заедно - за по-здраво общество с по-здрави членове.

Рейтинг

Няма рейтинг 0 оценки